W terminie od 21-30 lipca 2014 roku gmina Płuznica gościła delegację z Gruzji w ramach rojektu Social Slow Food: Produkt regionalny szansą na trwałą aktywizację społeczną i zawodową upośledzonych i wykluczonych”.
Grupa liczyła 11 osób, wśród których było 5 terapeutów, 5 osób z kadry menadżerskiej oraz koordynator projektu ze strony Gruzińskiej.
Podczas wizyty nasi goście uczestniczyli w warsztatach z zakresu ekonomii społecznej w teorii i praktyce.
Staraliśmy się pokazać jak funkcjonują polskie organizacje, w kwestii prowadzenia działalności gospodarczej takie jak: Zakłady Aktywności Zawodowej i Spółdzielnie Socjalne.
Pokazaliśmy Gospodarstwa Agroturystyczne w naszym regionie i wioski tematyczne jako przykład pozyskiwania dodatkowych źródeł finansowych na obszarach wiejskich, które są jednocześnie doskonałym sposobem na promocję lokalnych produktów.
Mamy nadzieję, ze wiadomości przekazane uczestnikom wizyty pomogą wdrożyć u siebie wiele ciekawych i nowych rozwiązań dotyczących aktywności zawodowej i społecznej mieszkańców ośrodka TEMI.
Projekt współfinansowany w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.